Besenyszögért Alapítvány bemutatkozás

A Besenyszögén Alapítvány jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezet, 1995-ben alakult,  közérdekű önkénteseket fogadó, regisztrált szervezet. Fő célja a tárgyi, szellemi, társadalmi és kulturális örökség ápolása különös tekintettel a generációk közötti együttműködésre, közösségfejlesztésre. A kezelésében lévő néprajzi gyűjtemény több mint 1500 tárgyat számlál, melyek a 20. századot felölelve az Alföld paraszti életmódjának használati tárgyai. Ehhez kapcsolódóan többféle humán szolgáltatás fejlesztettünk már ki eddig is és több futó projektünkben további, a családi védőháló szolgáltatásokat nyújtunk

A kultúra bázisán  alapuló foglalkozássorozatot fejlesztettünk ki és számos rendezvényt bonyolítottunk le a hagyományőrzés, az alföldi népi kultúra, a lakosság fenntartható és egészséges életre történő nevelése, és a közösségépítés területén ideértve a kézműves foglalkozások tartásáról a népzenei koncerteken át a néptánc fellépések megvalósítását.

Kialakítottuk Besenyszögön a ,,népi kismesterségek tájházát”, ahol néprajzi-, és kézműves foglalkozásokat tartunk. Az alapítvány munkájában igyekszik a szülőföld hagyományokon alapuló-, kulturális értékeit felkutatni, s interaktív programok által gondoskodni ezek átörökítéséről. Elmúlt évben 3 néprajzi témában jelentenünk meg Besenyszögi Füzeteket és pályázati forrásból elkészítettük a település monográfiáját.

A tanév folyamán rendszeresen együttműködünk a helyi általános iskolával, tavasztól őszig a környező települések (beleértve a szolnoki megyeszékhelyet is) iskoláiból és óvodáiból érkező csoportokat fogadunk, akik részére múzeumi tárlatvezetéssel egybekötött hagyományőrző foglalkozásokat tartunk. Korábban Szolnok városában megvalósított kulturális és/vagy közösségfejlesztési tapasztalat bemutatása: Besenyszögön megvalósuló, szolnoki gyerekeknek, diákoknak szervezett programjainkon kívül számos rendezvényt valósítottunk meg Szolnok városában is az alábbiak szerint:

 

1. Fellépés, kulturális műsor szervezése és előadása az Aba—Novák Kulturális Központban, 2016. szeptember;

Besenyszögért Alapítvány néptáncosai és énekesei részvételével koreografált saját darab előadása és bemutatása a kultúra iránt érdeklődő szolnoki lakosság számára. A fellépés az Alapitvány ingyenes felajánlása
volt az intézmény felé, bárki számára nyitott volt, a fellépő művészek lemondtak tiszteletdíjukról.

 

Népi tánc az Aba-Novák Kulturálid Központban (2016.)

2. Női esélyegyenlőségi konferencia megvalósítása a Söráriumban, 2017. áprilisában:

A konferencia fő témája a női szerepek és a női esélyegyenlőség bemutatása, figyelemfelhívás ennek fontosságára jógyakorlatok bemutatása.

Chiovini Ferenc női kamarakórus előadás a könferencia szönetében

 

3. Előadása Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban 2018 nyarán:

Az előadás az Alapitványunk által szervezett izlandi szakmai út jógyakorlatait mutatta be a fenntartahatóság és megújuló energiák témakörében az érdeklődők számára

Szakmai beszámoló Izlandi tanuémányútról

 

4. Fotókiállítás a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárban, 2018 nyarán:

Egy fiatal, besenyszögi származású, a szolnoki Debreceni Egyetemen tanuló tehetséges fotós számára szerveztünk kiállítási lehetőséget a megyei könyvtárral együttműködve annak érdekében, hogy a fiatal tehetség bemutatkozását segíteni tudjuk:

Fotó kiálltás

 

5. Hagyományőrző program az Agórában. 2015-ben a besenyszögi íjászok bevonásával:

Besenyszögi íjászok kürtszói