Ismerkedés az Alföld gasztronómiájával előadás és workshop

A program során a fiatalok először előadást hallhatnak az alföldi tradíciókról, a térségre jellemző gasztronómiáról, majd meg is kóstolhatják a jellegzetes helyi ételeket. A program helyszíne a Sörárium,
ahol 100 fő résztvevővel tervezzük megvalósítani programunkat. A gasztronómiai programelem révén válik a projektünk integrálttá, hiszen Szolnok város révén, egy korábbi fejlesztés eredményeként kialakított
helyszínen valósítunk meg programot (interaktív sör— és gasztronómiai pincemúzeum Szolnokon, ÉAOP—5.1.1/B—2009—0004), így népszerűsítve azt.

A programhoz szükséges szolgáltatást szintén a Söráriumtól vesszük igénybe, így a program hozzájárul a város helyi gazdaságának fejlesztéséhez is amellett, hogy szakmai programmal tölti meg a helyszínt. Az alföld gasztronómiáját bemutató workshop esetében a 18 év feletti korosztályt célozzuk meg, mert részükre bemutatásra kerül a szolnoki sör, mint helyi termék készítésének bemutatása is (a projektben kizárólag helyi jellegű ételek, helyi mézek, stb. kóstolására biztosítunk lehetőséget a projekt keretein belül).

A projekt eredményeként a diákok betekintést nyernek az alföldi magyar hagyományokba, nézőként (az alapítvány által koreografált zenés—táncos színdarab megtekintése) vagy aktív résztvevőként (hagyományőrző programok megvalósítása egy helyi középiskolában), megismerkednek szülőföldjük történelmével, értékeivel, gasztronómiájával (alföldi étkek workshop a Sörárium Szolnoki Interaktív Sörmúzeumban, helyi kézműves termék, a szolnoki sör készítésének hagyományai), ezáltal a szülőföldjükhöz való kötődés erősödik, a helyi értékek megismerése révén a lokálpatriotizmus erősödik, csökken az elvándorlási hajlandóság.