Őseink útján kulturális program (rendezvény)

A Besenyszögért Alapítvány húszéves hagyományőrző és kultúraközvetítő tevékenysége az EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatásával 2016—ban egy olyan zenés — táncos produkció színpadra állításában teljesedett ki, amely a magyar történelem ezer évét mutatja be a zene és a tánc nyelvén, ezáltal téve nemzetközi színpadokon is érthetővé az üzenetet. A ,,Kúltúra határok nélkül” projekt keretében
koreografált darab megrendezése az alapítvány vezetőjéhez, a néprajzkutató, muzeológus és énektanár végzettségű Molnár Melindához köthető, aki egyben a Chiovini Női Kamarakórus vezetője is, akit Danyi Nikolett énektanár segített a szakmai munkában.

A társulat amatőr és profi előadóinak — köztük Somogyi Anita énekművész, Kómár István gitáros atya, Kiss Tamás és Lukácsné Boros Anikó néptánc oktatók, Vindeizen Éva népzenetanár —, a gyermek, felnőtt és nyugdíjaskorú tagjainak közös jellemzője, hogy mindannyian önkéntesként vesznek részt az alapítvány munkájában, így a produkcióban is. – 60′ időtartamú zenés, táncos, a magyarság történetét bemutató darab az AGÓRA Aba—Novák Közösségi Ház színháztermében kerül bemutatásra. A darabot 2016-ban (több mint három éve) vitte színpadra az alapítvány a reykjavíki Harpa Contert Hall-ban. A projekt részeként a megújult darabot most a szolnoki ifjúsági célközönség számára szeretnénk bemutatni, így innovatív, hiszen új helyszínen, új célcsoport számára nyújt színvonalas szórakozási lehetőséget. Egyúttal integrált, hiszen az alapítvány 2016-os, ,,Őseink útján” című, EGT Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projektre épül, annak szakmai fenntarthatóságát is segíti. A Reykjavíkban előadott darabból készült marketing anyag az alábbi linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=sHm3FFRv8Jo A programra középiskolás diákokat hívunk meg együttműködő partnereink bevonásával, a minimális résztvevői létszám 40 fő, de 120 fiatal részvételére számítunk (ennyi a terem befogadó képessége). A rendezvény időpontja: 2019. augusztus. Minden  rendezvényünk ingyenesen látogatható.